Prikkelverwerking Bij Overbelasting En Hooggevoeligheid

Gepubliceerd aug. 26, 22
1 min read

Hoogsensitief Is Niet Negatief

Hsp En Angst- Hyperventilatie En PaniekaanvallenHoogsensitieve Jongeren
Het lezen over HSP en HSS (en de link met burn-out) is echter een feest van herkenning. Of toch ook een tranendal? Want het is fijn om zelf te begrijpen waarom ik voel wat ik voel en wil wat ik wil. Met terugwerkende kracht te snappen waarom ik als kind bepaald gedrag vertoonde. Waarom ik vastliep in werk en leven. Maar ik snap nu ook nog beter hoe lastig het voor een ander kan zijn. Dat er daarom conflicten ontstaan. En waarom het zoveel uitdagingen en risico’s kan opleveren. Een HSS is iemand die op altijd zoek is naar nieuwe inzichten en nieuwe intense ervaringen. Zoals bijvoorbeeld door te gaan bergbeklimmen, autoracen, (te) veel geld uit te geven of bijvoorbeeld vreemd te gaan. Ze staan graag in het middelpunt van de belangstelling, zijn ondernemend, ongeduldig en gedreven. Maar als HSP ook kan worden aangevinkt, zijn ze ook extra gevoelig voor al deze ervaringen en prikkels.

Heeft Mijn Kind Faalangst?

“Welke banen zijn nou heel geschikt voor mij als HSP? In welke sector kom ik nou goed tot mijn recht?” Daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op. Iedereen is anders, iedereen heeft andere passies, vaardigheden en kwaliteiten. Zo ook alle HSP. Je bent tenslotte méér dan alleen HSP. Maar, natuurlijk zijn er wel verschillende sectoren of functies die heel goed aansluiten bij de unieke kwaliteiten die je als HSP bezit.
  • stress jeuk bultjes
  • hoog sensitiviteit
  • droge mond stress
  • bloedneus stress
  • woedeaanvallen
  • lorazepam bijwerkingen
Een van de sectoren waar vaak als eerst aan gedacht wordt bij hooggevoelige personen: de zorg. Ons invoelend vermogen en onze drang om anderen te helpen komt heel goed tot zijn recht in deze sectoren - Leven met hooggevoeligheid. Van arts tot coach, psycholoog, docent of andere vorm van hulpverlener – in al deze beroepen kun jij je inlevingsvermogen, empathie en hang naar sociale of maatschappelijke betrokkenheid uitermate goed kwijt.
Neem De Buikpijn Van Je Hooggevoelig Kind Serieus18 Kleine, Maar Duidelijke Signalen Dat Je Hooggevoelig Bent
Esthetiek, ‘je creatieve ei kwijt kunnen’ en je eigen dag in kunnen delen is voor veel HSP belangrijk. Niet zo gek dus ook dat een beroep in de creatieve sector aantrekkelijk is voor hoogsensitieve personen (Hoogsensitief). Van werken in de tv wereld, tot producer, schrijver, kok, fotograaf of illustrator. We hebben alles al voorbij zien komen bij onze cliënten in de praktijk.

Training In Je Kracht Met Hooggevoeligheid

Let op: deze sector gaat vaak ook gepaard met onregelmatigheden en veel prikkels (Leven met hooggevoeligheid). Het is dus van belang dat je goed je grenzen aan voelt en op tijd herstelmomenten inbouwt (15 praktische tips bij angsten, burn-out). HSP zijn uitstekende leiders, al worden ze niet altijd zo gezien door werkgevers omdat ze daar wellicht nog niet helemaal uit de verf komen.
Je Hoogsensitieve Kind Gaat Naar Het Middelbaar?Kun Je Acute Overprikkeling Voorkomen?
En laat je bij het opzetten van je eigen bedrijf nu precies alles zo in kunnen richten zoals jij dat wilt. Je kiest je eigen team van collega’s, je eigen taken, je eigen werkomgeving en zelfs je eigen arbeidsvoorwaarden. Tegelijkertijd kun je je creativiteit in denken en oplossingsgerichtheid heel goed inzetten om een visie te ontwikkelen en een business plan uit te werken. Nog zo’n sector die super aantrekkelijk kan zijn voor hooggevoelige personen. HSP staan voor hun normen en waarden en vinden het belangrijk een baan met betekenis te hebben. Een baan waarin ze echt wat kunnen bijdragen, waar ze geïnspireerd worden en kúnnen inspireren - Ben Ik Hooggevoelig?. Werken in de non-profit sector kan daar dus perfect op aan sluiten.

Ben Ik Hooggevoelig?

Jij denkt meerdere stappen vooruit en ziet het grote geheel. Hierdoor kom jij tot weloverwogen conclusies en ben je goed in het meedenken over strategische keuzes en in het geven van advies. Ook zal je goed aan kunnen voelen of bepaalde besluiten wel of niet goed zullen gaan uitpakken op de werkvloer.
Hsp En Hooggevoeligheid Wat Is Het VerbandSpeciale Drukpunten Op Je Hoofd Tegen Stress
Denk bijvoorbeeld aan: Werk waarbij je samenwerkt met een manager of collega’s die jouw grenzen niet respecteren. Functies waarbij je heel veel bezig bent met het behalen van targets. Banen waarbij de waarden van het bedrijf niet aansluiten op jouw waarden. Banen waarbij je heel de dag op je vingers gekeken en beoordeeld wordt. Al met al is het belangrijkst dat je erachter komt wat jouw behoeften zijn. Wat vind je belangrijk, wat vind je leuk, waar liggen jouw kwaliteiten en wat zijn jouw valkuilen? Ga dit voor jezelf na en kijk dan niet alleen naar je takenpakket, maar denk ook aan de werkomgeving, de collega’s, de waarden & mindset van het bedrijf en de arbeidsvoorwaarden.

Paniekaanvallen Door Stress En Burn-out, Hoe Ga Je Ermee Om

Gevoelig zijn is soms best lastig. De prikkels om je heen komen hard bij je binnen en je verwerkt deze intens. Dit kost ontzettend veel energie. Vaak hebben we niet de tijd of gunnen we onszelf niet de tijd om deze prikkels goed te verwerken. En je kind? Er is altijd wel iets leukers te doen dan uit te rusten en te ontspannen. Lastig dus. En zeker wanneer je hierdoor lichamelijke klachten krijgt. Hierbij kun je denken aan vermoeidheid, stijve spieren, hoofdpijn en buikpijn. hoogsensitiviteit. Herken je deze klachten bij je kind? Weet dat het serieus is. Spanning zet zich namelijk vast in het lichaam en dit moet ergens geuit worden. Je lichaam is een goede graadmeter, je lichaam geeft altijd aan hoe het precies met je gaat. Leer je kind daarom luisteren naar zijn of haar lichaam. Help je kind stilstaan bij de pijn in het lichaam - hoogsensitiviteit. Buikpijn? Stel bewuste vragen: Komt dit doordat ik te veel heb gegeten of te weinig? Was het eten niet vers? Heerst er een griepje? Dacht ik ergens aan? Vind ik iets spannend? Kijk ik ergens tegenop? Wat heb ik vandaag gedaan? Of is er iets gebeurd? Beantwoord de vragen samen met je kind en laat je verwonderen.

Hoe Krijg Je Een Overprikkeld Kind Rustig?

Soms gebruiken kinderen het als smoesje. “Mama, ik heb buikpijn”, hoor ik mijn dochter Esmée zeggen. Maar een snoepje gaat er nog wel in. Gek is dat - Een hoogsensitief kind: wat kun je als ouder doen?. In dit geval weet ik dat met een beetje aandacht de buikpijn snel weer weggaat. Maar er zijn ook situaties waar het echt is. Vaak gaat dit in haar buik zitten. Haar buik voelt dan helemaal hard aan. Ook in spannende situaties gebeurd dit vaak. Mag ze bijna naar een feestje of gaat er iets veranderen? Vaak geeft haar buik al aan dat ze het spannend vindt. Hoe kan je jouw kind nou helpen wanneer hij of zij buikpijn heeft? Een warme kruik doet wonderen. Wat een fijn vooruitzicht. Wij hebben er een bedritueel van gemaakt. Esmée ligt met de warme kruik op haar buik. Ik blijf dan rustig bij haar. Ik geef altijd aan dat de kruik ervoor zorgt dat de buikpijn uit haar buik gaat - Behandeling burn out en stress (Symptomen darmklachten door stress). De pijn gaat in het water van de kruik zitten.

Herken Jij Jouw Stress Signalen?

En laat Esmée aangeven wanneer ze voelt dat haar buikpijn in het water zit (Je hoogsensitieve kind gaat naar het middelbaar?). Als dat zover is legen we samen de kruik, “Dag buikpijn!” Hierna kan ze rustig gaan slapen met een ontspannen buik. Meestal werkt deze manier met de kruik heel goed aan het einde van de dag.

In bed nemen we dan nog even de dag door. Dat lucht op. Ze kan haar ei kwijt en hoeft het niet in haar hoofdje te houden. Ze kan nu met een gerust hart gaan slapen. En wij hebben een mooi moment samen! Door het gebruik van de kruik en het water heeft je kind iets tastbaars om mee te werken.

Navigation

Home

Latest Posts

Palliatieve Zorg Voor Ervaren Verpleegkundigen

Published Mar 24, 23
3 min read

Oefentherapie

Published Mar 21, 23
7 min read